مدیر کل سیاستگذاری اشتغال وزارت کار گفت: 146 هزار طرح اشتغالزا به مبلغ 137 هزار میلیارد ریال در موسسات عامل تصویب شده است، سهم زنان از اشتغال ایجاد شده 30 درصد معادل 81 هزار نفر است، سهم جوانان از اشتغال ایجاد شده حاصل از اجرای قانون، 33.8 درصد معادل 91 هزار فرصت شغلی جدید است.
علاءالدین ازوجی در مورد عملکرد قانون حمایت از ایجاد و توسعه اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری گفت: یکی از ضرورتهای اولیه برای اعتلای اقتصادی و اجتماعی متوازن، توجه بیشتر به جوامع روستایی به ویژه در زمینه کسب و کار و اشتغال است.
وی گفت: دولت با درک ضرورت این امر و اهمیت توجه به ظرفیتهای اشتغالزایی و جنبههای توسعهای مناطق روستایی و عشایری نسبت به سیاستگذاری در زمینه حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری اقدام کرد. نتیجه آن تصویب قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی در سی و یکم مرداد ماه سال 1396 توسط مجلس شورای اسلامی بود تا بتواند بخشی از خلاءهای اصلی در توسعه کسب وکار در مناطق روستایی و عشایری را مرتفع نماید.
به گفته مدیر کل سیاستگذاری اشتغال وزارت تعاون،کار و رفاه اجتماعی، بر اساس برآوردهای انجام شده بیش از 195هزار میلیارد ریال منابع برای این موضوع پیشبینی شده است. در قانون مذکور با هدف تحقق اهداف سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی، ارتقای تولید و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری، توزیع اعتبارات تخصیص داده شده با در نظر گرفتن برخی شاخصهای کلیدی استان مورد توجه قرار گرفته است.
ازوجی گفت: بر اساس این قانون از 26 دی ماه 1396 تاکنون، طی 5 مرحله مبلغ 172 هزار میلیارد ریال به موسسات عامل پرداخت شد. این تسهیلات با اولویت رسته فعالیتهای اقتصادی پراشتغال و با نرخ سود تسهیلات 4 درصدی در مناطق روستایی مرزی و عشایری مرزی، 6 درصد مناطق روستایی و عشایری غیر مرزی و با نرخ 10 درصدی برای تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی مستقر در نواحی صنعتی و روستایی و شهرهای زیر 10 هزار نفر جمعیت و به شرط اهلیت متقاضی و برخورداری از توجیه فنی، اقتصادی، مالی طرح و داشتن بازار به متقاضیان پرداخت شده است.
وی تصریح کرد: بر اساس آمار اخذ شده از سامانه کارا، مطابق عملکرد تسهیلات اجرای این قانون تا 15 فروردین سال 1400 حدود 156 هزار طرح به بانکها ارسال شده که بیش از 146 هزار طرح به مبلغ بیش از 137 هزار میلیارد ریال در موسسات عامل تصویب شده است و بیش از 145 هزار طرح به مبلغ بیش از 127 هزار میلیارد ریال با برآورد اشتغال حدود 268 هزار نفر) ثبت شده در سامانه (توسط موسسات عامل به متقاضیان طرحهای سرمایهگذاری بخشهای خصوصی و تعاونی پرداخت شده است.
ازوجی در مورد سهم زنان از اشتغال ایجاد شده گفت: این سهم 30 درصد معادل 81 هزار نفر محقق شده است که این موضوع نشان دهنده آن است که اجرای قانون اشتغال روستایی و عشایری به لحاظ دستیابی به هدف اصلی آن به طور نسبی موفق ارزیابی میشود. افزون بر آن، سهم جوانان از اشتغال ایجاد شده حاصل از اجرای قانون، 33.8 درصد (حدود 91 هزار فرصت های شغلی جدید) است.
عملکرد 6 ماهه طرحهای توسعه مشاغل خانگی
وی همچنین گفت:براساس قانون مشاغل خانگی مصوب سال 1389 مجلس شورای اسلامی، پرداخت تسهیلات از محل منابع قرضالحسنه با هدف حمایت مالی از افراد و کسب و کارهای خانگی یکی از سیاستهای اشتغالزایی خرد کشور است. این برنامه هر ساله از طریق صدور مجوزها و حمایتهای مالی و قانونی تداوم یافته است. در نتیجه اجرای قانون مذکور، طی 6 ماهه سال 1399، برای 21 هزار و 520 نفر زمینه اشتغال ایجاد شده است.
ازوجی گفت: در راستای افزایش پایداری اشتغال ایجاد شده و افزایش اثربخشی قانون مذکور، از سال 1396 طرح پیادهسازی الگوی توسعه مشاغل خانگی با هدف ایجاد و تثبیت اشتغال از طریق توسعه کسب و کارهای خانگی و محلی در بستر زنجیره ارزش و اتصال پایدار توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اجرا شد.
به گفته وی،از نکات مهم و کلیدی این الگو، شناسائی پتانسیلها و مزیتهای نسبی و رقابتی مناطق، جلب مشارکت فعالان و اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی و غیردولتی است. این طرح ملی شامل سه مرحله: شناسایی مزیتها و فرصتها، توانمندسازی متقاضیان و اتصال به بازار بوده و در قالب سه برنامه به شرح ذیل با همکاری سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان جهاد دانشگاهی به عنوان نهاد تسهیلگر در دست اجرا و پیادهسازی است:
الف) پیادهسازی الگوی توسعه مشاغل خانگی در 9 استان آذربایجان غربی، چهار محال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، کردستان، کرمانشاه، لرستان و ایلام به صورت آزمایشی اجرا شد.
ب) توانمندسازی اقتصادی 6000 زن سرپرست خانوار در 24 استان (آذربایجان شرقی، اردبیل، اصفهان، ایلام، بوشهر، تهران، چهارمحال و بختیاری، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خراسان شمالی، خوزستان، زنجان، سمنان، فارس، قزوین، قم، کهگیلویه و بویراحمد، گلستان،گیلان، لرستان، مازندران، مرکزی، همدان و یزد)
ج) توانمندسازی اقتصادی 54300 نفر متقاضیان مشاغل خانگی در 31 استان کشور
ازوجی گفت: بر اساس دادههای اعلامی دبیرخانه ستاد مشاغل خانگی، نتایج اجرای طرح مذکور در 6 ماهه سال 1399 نشان میدهد در مجموع، برای 6535 نفر شغل ایجاد شده است.
در مجموع، در قالب اجرای طرح اولیه و نوین توسعه مشاغل خانگی، در شش ماهه 1399 حدود 28 هزار شغل جدید ایجاد شده است که بخش عمده آن مربوط به زنان است.
عملکرد کل فرصتهای شغلی ایجاد شده از طریق برنامههای اشتغال در سال 1399
وی گفت: در مجموع، علیرغم آنکه اقتصاد ایران با موانع مختلفی از جمله تحریمهای اقتصادی و شیوع بیماری واگیردار کرونا مواجه بوده، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با همکاری و مشارکت دستگاههای اجرایی و نهادهای حمایتی، با اجرای برنامههای متعدد و متنوع از جمله حمایت از توسعه کسب و کارهای اشتغالزا در بخشهای مختلف اقتصادی در مناطق شهری و روستایی، اجرای برنامههای فعال بازار کار برای اشتغالپذیری افراد بیکار به ویژه جوانان و فارغالتحصیلان دانشگاهی، اعمال مشوقهایی به کارفرمایان بنگاههای اقتصادی برای جذب نیروی کار جدید(مانند معافیت حق بیمه سهم کارفرما و پرداخت یارانه دستمزد)، حمایت از مشاغل خرد اقشار خاص و آسیبپذیر و... زمینه ایجاد حدود 341 هزار فرصت جدید شغلی را طی 9 ماهه 1399 فراهم نموده است.
ازوجی گفت: بر اساس برآورد انجام شده، برای حداقل 454 هزار نفر در طی کل سال 1399 شغل ایجاد شده است که نسبت به عملکرد سال 1398 حدود 113 هزار نفر کمتر است که با توجه به شرایط کرونا در کشور قابل توجیه بوده و عملکرد قابل قبولی است. بدیهی است فرصتهای شغلی یاد شده نقش مهمی در کاهش ریزش نیروی کار در شرایط کرونایی سال1399 داشته است.
منبع: فارس
پایان خبر