تعاونیها در سراسر منطقه آسیا و اقیانوسیه در حال گزارش عملکرد خود در مواجهه با بحران کووید-19 هستند. بیشتر اطلاعات موجود عمدتا گزارشهایی هستند که در وبسایتهای تعاونیها یا سازمانهای ملی یا سازمانهای بینالمللی آنها مانند ICA-AP تدوین و ارائه شده است.
تعاونی ها در سراسر دنیا، هم زمان با شیوع ویروس کرونا، اقدامات مهمی برای کاهش اثرات پاندومی کرونا انجام داده اند که در این گزارش به آن پرداخته می شود.
به نظر میرسد که هنوز مطالعات تحلیلی یا ارزشیابی انجام نشده است و بدیهی است که قطعیت زیادی درباره میزان تأثیرگذاری موسسات در پاسخ به نیازها در زمان همهگیری کووید-19 وجود ندارد. حتی اگر تعاونیها بیشتر درگیر اقدامات امدادی و جبرانی باشند، این خود نوعی ابتکار عمل است به شرط آنکه این فعالیتها خارج از حوزهی فعالیتهای منظم تعاونیها باشد.
همچنین تعاونیها نه تنها از اعضای خود بلکه به طور گسترده از جامعه نیز حمایت میکنند. در کره جنوبی که یکی از اولین کشورهایی است که توسط همهگیری کووید-19 دچار آسیب شد، تعاونیهای مصرف به سرعت اقدامات لازم را برای اعضا و کل جامعه شروع کردند. از تهیه ماسک و وعدههای غذایی رایگان تا پر کردن ذخیره قفسههای تعاونیهای مصرف نشان میدهد که چگونه تعاونیها می توانند در جوامع محلی خود تغییر ایجاد کنند. از آنجا که تعاونیهای مصرف اساساً خرده فروشی مواد غذایی را انجام میدهند، تجارت آنها تا پایان فوریه 2020 با افزایش و رشد 40 درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه شد. تحویل درب منزل محصولات، توزیع وعدههای غذایی آماده، تهیه مواد بهداشتی اساسی برای اعضا، توزیع جزوات شامل جزئیات اقدامات احتیاطی توسط مردم و جمع آوری کمک مالی برای حمایت از نیازمندان برخی از فعالیت های انجام شده توسط این تعاونیها است. فدراسیون تعاونیهای مصرف کره (ICoop) یک کمیته برای مقابله با بلایا و یک پروژه بهبود اجتماعی ترتیب داد.
در اندونزی، سازمان ملی تعاونیهای اندونزی(DEKOPIN)، سه گروه ویژه برای مناطق کلیدی تدارک دید: 1. به منظور تهیه تجهیزات پزشکی برای بیمارستانهایی که در خط مقدم مقابله با شیوع بیماری هستند 2. شناسایی و جمع آوری دادهها برای تعاونیهایی که از نظر کسب و کار تحت تأثیر کووید-19هستند و بررسی علل کاهش درآمد و اشتغال آنها 3. بسیج منابع مالی (همبستگی اجتماعی) به ویژه صندوق اجتماعی اسلامی در ماه مبارک رمضان برای کمک به افراد آسیب پذیر تعاونی از جمله این اقدامات است.
از ایران نیز ابتکارات بی نظیری گزارش شده است. در تهران اتحادیه تعاونیهای صنایع دستی، گامهای جسورانهای برای پاکسازی و ضد عفونی کردن پیاده روها و خودپردازها در سراسر منطقه برداشته همچنین تعاونی راه رشد به کمپین سراسری (دستیار) برای ارائه خدمات آموزش آنلاین جامع خود به همه مدارس سراسر کشور برای کمک به آنها در طول وقفهای که مدارس با آن روبرو شدند، پیوست.
در ژاپن، فدراسیون تعاونی بهداشت و رفاه ژاپن (HeW Coop Japan)، گروه ویژهای را در اوایل فوریه 2020 تعیین کرد. اتخاذ اقداماتی همچون ارائه اطلاعات اولیه در مورد پیشگیری، شستن دست و حفظ فاصله اجتماعی همچنین جمعآوری اطلاعات در مورد تعاونیها از طریق تلفن یا پست الکترونیکی و پاسخگویی به درخواستها برای اعضا گزارش کردند. عضو هیئت مدیره هیو کوآپ ژاپن، درخواستهایی را از طریق اتحادیه تعاونیهای مصرف ژاپن (JCCU)، در رابطه با مشکلات و چالشهای کسب و کارهای مراقبتهای بهداشتی و رفاهی را به دولت ملی و احزاب سیاسی، ارائه کرد. فدراسیون ملی انجمنهای تعاونی دانشگاه (NFUCA) که در رأس تمام تعاونیهای دانشجویی است، به طور فعالانه در کمک به دانشجویان در داخل و خارج از کشور در مواردی همچون ارائه و به روزرسانی اطلاعات با استفاده از رسانههای اجتماعی، امکان برقراری ارتباط بین دانشجویان جدیدالورود و دانشجویان تازه وارد و دانشجویان ارشد، کمک به دانشجویان بینالمللی از طریق تهیه محصولات غذایی یارانهای و انجام نظرسنجی آنلاین برای نشان دادن چالشهای پیش روی دانشجویان را به انجام رساند. اگرچه تعاونی های دانشگاه به احتمال زیاد با چالشهایی مانند کاهش فروش به دلیل تعطیلی دانشگاه مواجه هستند، اما با ارائه اطلاعات، همچنان پل ارتباطی بین دانشجویان و اعضای مختلف دانشگاه هستند.
بزرگ ترین شرکت تعاونی هند (تعاونی کود کشاورزان هند)، حدود 3.6 میلیون دلار به صندوق رفاه نخست وزیری، به منظور تسهیل ارائه خدمات و امکانات بهداشتی کمک کرده است. همچنین بسیاری از تعاونیها تعلیق بازپرداخت وام توسط اعضایی را که برای فعالیتهای کشاورزی و تجاری وام گرفته بودند را اعلام کردند. انجمن زنان خود اشتغال، یکی از بزرگ ترین فدراسیونهای تعاونی زنان، فعالیتهای زیادی از جمله آموزش زنان روستایی در زمینه بهداشت و سلامت، تولید و توزیع مواد ضد عفونی کننده ارزان قیمت، توزیع داروهای عمومی با نرخ یارانهای و معرفی بسته بیمه جامع و یکپارچه را که یک نوع کمک مالی و جبران کننده هزینههای درمان مبتلایان کرونا است را آغاز کرده است.
در نپال، فدراسیون ملی تعاون (NCF)، صندوق پیشگیری از کرونا را برای حمایت از مرکز تعاونی کنترل کرونا ایجاد کرده و مبالغ جمعآوری شده را به صندوق مبتلایان، پیشگیری، کنترل و درمان بیماری کرونا که توسط دولت فدرال تأسیس شده، تحویل داده است. در فلسطین، مرکز توسعه اقتصادی و اجتماعی (ESDC)، کارتهیه مواد ضدعفونی کننده برای 26 تعاونی جهت استفاده در تولید و سایر مکانهایی که روزانه با مشتریها در ارتباط بودند را بر عهده داشته است. آنها در حال انجام یک نظرسنجی از خانوادهها، کشاورزان، کارگران که به خاطر قرنطینه شغل و درآمد خود را از دست دادهاند هستند تا با اجرای یک طرح کوپن برای کمک به اقشار آسیبپذیر آنها را تحت حمایت خود قرار دهند.
تعاونی بیمه عمومی و عمرCLIMBS در فیلیپین، تیم خود را برای بررسی وضعیت رفاه اعضا در مناطقی که از کووید-19 آسیب دیده بودند، بسیج کرد و با افزایش دسترسی به پلت فرمهای آنلاین برای اعضا در جهت ابراز دغدغهها و نگرانیهای خود همچنین ایجاد کارگروه ویژه CLIMBS COVID-19 برای طرح مدیریت بحران و برنامه ارتباطات بحران، کمکرسانی به آسیبدیدگان از این بحران را تسهیل کرد.
فدراسیون تعاونی ملی سنگاپور (SNCF) با همکاری تعاونی کارمندان و تعاونی جیپی پلاس، برای خرید و توزیع ماسک در میان کارگران مهاجر همچنین حمایت مالی از آنان با هیئتهای قانونی سنگاپور همکاری کرده است. SANASA در سریلانکا کمیته ویژه عملیات حل بحران را ایجاد کرد تا نگرانیهای مربوط به استخدامهای روزانه، کسب و کارهای مبتنی بر درآمد روزانه و کمبودهای مایحتاج روزانه را رفع کند. این کمیته به وسیله اهدای یک روز حقوق همه کارمندان شرکتهای وابسته تأسیس شد و به سمت تأمین سهمیه غذایی اعضای نیازمند پیش رفت. کمک به قشر کم درآمد؛ توزیع بستههای حمایتی از خانوادههای نیازمند و تهیه تجهیزات مراقبت های بهداشتی برای کارکنان بیمارستان از دیگر اقدامات انجام گرفته است.
موارد مذکور تنها چند نمونهی تصادفی و انگشت شمار از اقداماتی است که توسط تعاونیها در منطقه آسیا و اقیانوسیه صورت گرفته است. موارد مشابه در مورد ابتکارات تعاونیها جهت رسیدگی به وضعیت بحران همهگیری کووید-19، تقریباً در همهی کشورها یافت میشود. کمک مالی به صندوقهای امدادی، انجام برنامههای آگاهی بخشی به اعضا، تأمین مایحتاج پزشکی و مصرفی به خانوادههای عضو و همکاری با دولت و سایر دستگاهها در اتخاذ اقدامات ویژه امدادرسانی و حمایتی، تنها برخی از ابتکارات مشترکی است که تعاونیها، بخشی از آن را تشکیل میدهند.
منبع: اتاق تعاون ایران
پایان خبر